Gratulerer med dagen, Norge! 17. maj bid for bid… (Bid 1)

I dag er det Norges nationaldag: 17. Maj. 

Vi aner ikke helt, hvad der skal foregå. Min mand, der jo er halvt nordmand, har været med sin mor og fejre det i Oslo et par gange.

But me - jeg er total newbie. 

For det er en stor ting denne dag. 

Jeg har spurgt mig lidt omkring, hvad “man” gør. Havde måske en fordom om, at det var druk dagen lang i gaderne. Men så vidt jeg har forstået, så er det også en stor familiedag, hvor man tager på sig “pynteklær'” og børnene går med i optoget fra morgenstunden med deres skoleorkester. 

Noget helt andet er også, at RUSSETIDEN afsluttes idag. Russetiden kører fra 1. maj til 17. maj. Lidt spøjst egentlig, når det faktisk også er midt i eksamenstiden. Til SKAM fans, så ved i nok godt, hvad der tales om, når der tales om russebuss og giga fejring i 3 uger. Og det er det, der foregår her! Overalt går der smukke unge mennesker rundt i røde eller blå overalls og deler små visitkort ud til børnene med deres “russe-id!”. 

Russetid! Russetiden er fra 1. maj til 17. maj. 16. maj skulle vist være den helt store finaleaften. De her skønne unge gik forbi vores hus. Og stillede heldigvis gerne op til fotosession.    

Russetid! Russetiden er fra 1. maj til 17. maj. 16. maj skulle vist være den helt store finaleaften. De her skønne unge gik forbi vores hus. Og stillede heldigvis gerne op til fotosession. 

 

Her til morgen var vi faktisk inviteret på champagne-frukost hos de helt lokale. Det var sammen med min mands kollegaer, og det var så fint. Dækket op i røde, hvide og blå farver og flere i de traditionelle folkedragter, Bunad, og børnene lige så. FYI så stammer ordet Bunad fra oldnordisk búnor og betyder tøj - og folk iklæder sig den til konfirmationer og bryllupper. Faktisk havde flere fra min mands familie dem også på til vores bryllup.

Inviteret til champagnefrokost. ALLE flager udenfor deres hus og siger "gratulerer med dagen" til hinanden. 

Inviteret til champagnefrokost. ALLE flager udenfor deres hus og siger "gratulerer med dagen" til hinanden. 

Om lidt går vi ned til byen, hvor der er flere optog. Jeg har fået at vide, at det skal være helt packed - og at man ligesom ikke anede, at der boede så mange mennesker i denne by! 

På bilerne ser man det norske flag - helt kongeligt!

Jeg synes egentlig, at det er en ret fin tradition. Den samler folk, skaber fællesskab. Det er hyggeligt, og højtideligt, og der fejres. Jeg er glad for, at vi får oplevet det - og faktisk også lidt på “de lokales” præmisser og ikke kun med vores internationale (halvskeptiske) briller. 

Læs mere om vores videre færden 17. maj i Bid 2 HER